18 Sep 2013

Kan en ny nyre se smart ud?

Submitted by admin

Mennesket og maskinen – et evigt tema i industrialiseringens epoke. Maskiner har brug for reservedele. Det samme har mennesket.

Dem bliver vi bedre og bedre til at fremstille. På en generation er transplantationer af hjerter, nyrer, lever og andre indre organer blevet kirurgiske rutine-operationer. Hvis ellers man kan skaffe de nødvendige reservedele.

Den problemstilling arbejder forskerne med og nu er de ved at have fundet en løsning. Det nemmeste ville være, hvis man kunne lave et nyt organ, når man stod og skulle bruge et. Og det faktisk sådan det bliver ude i en ikke nærmere defineret men dog overskuelig fremtid.

Organ-printeren er lige på trapperne. Det er maskinen, der kan lave menneskelige reservedele efter samme principper som fotokopimaskinen spytter A4 ark ud.

Det amerikanske firma Organovo og det australske Invetech har i følge ugemagasinet The Economist udviklet prototypen på at apparat, der som en slags kopimaskine kan fremstille menneskelige kropsdele.
Indstil appararet rigtigt, tryk på knappen og ud kommer nogle af de organer som kirurgerne kan bruge som erstatning for dem der brugt, nedslidt eller ødelagt i ulykker. Blodårer, sener, nyrer, levere – eller andre indre organer. I stedet for at vente i uger, måneder eller år på en donor kan kirurgen blot bestille den ønskede reservedel og få den printet ud.

The Economist beretter at denne første kommercielle 3 dimensionelle biologiske printer til fremstilling af menneskeligt væv og organer nu er gået ind i den afgørende testfase. De første produktionsmodeller vil indenfor kort tid blive leveret til research grupper, der arbejder indenfor dette felt af bioteknologien.

I begyndelsen vil test-produkterne være de dele, der er de mest enkle at fremstille: hud, muskler og mindre stykker af blodårer. Men går det som selskaberne forventer vil printere kunne producere blodårer til bypass-operationer indenfor fem år. De fortsatte udviklingsprocesser i laboratorierne vil snart derefter gøre det muligt at fremstille større og mere komplicerede elementer af den menneskelige krop. Teknologien åbner for eksempel for af fremstille forgrenede ”rør” og dermed for udvikling af de netværk af blodkar som er et af fundamenterne for fremstilling af større organer.

Organovo opererer indenfor medicinsk forskning. Invetech er en ingeniør-virksomhed. Teknologien bygger på deres fælles platform. Den tekniske del virker i princippet som de maskiner der producerer maskindele og andre reservedele. Det er printere som bare opererer i tre dimensioner. Man opbygger en blok omkring det ønskede produkt, der er grafisk tegnet og designet. Det, der ikke skal bruges, fremstilles af materialer som let kan opløses, for eksempel i vand.

Den biologiske side bygger på ny viden om cellers evne til vokse, samles og organisere sig selv. Teknikken med at gro organer fra scratch er gennemprøvet. I 2006 udviklede Wake Forest Institute of Regenerative Medicine i North Carolina blærer til 7 patentier – og de virker stadigvæk. De er dyrket på celler fra patientens egen blære, så patienten ikke får problemer med immunsystemet. Når først processen er sat i gang tager det 6-8 uger at færdigudvikle en blære. Også dette institut arbejder med forenklede processer, der skal kunne automatisere fremstillingen af nye organer.

Udviklingen har taget hul på en helt anden problemstilling. Formen af et indre organ er ikke givet på forhånd. Hvem siger at en nyre nødvendigvis skal være bønneformet som de nyrer, de fleste går rundt med i dag? Evolutionen har skabt den sådan, men den kunne i princippet have en hvilken som helst form, så længe den renser blodet for affaldsstoffer. Måske vil man på et tidspunkt kunne designe sin egen nye nyre eller bladre i et katalog, ligesom man i dag kan gå op til plastikkirurgen og designe sin ydre fremtoning.

The Economist konkluderer at patienten højst sandsynlig vil være ligeglad med formen, så længe den virker. Men derfor kan en nyres udseende jo godt gå hen og blive et modefænomen.

Article type: