18 Sep 2013

Nu styrer Den Gyldne Tiger

Submitted by admin

Umiddelbart ser året ikke alt for lovende ud. Der er en del krig, tumulter og turbulens i bagkataloget..

Og så alligevel. Når først tigeren er sluppet løs er der håb forude om et lyst og lykkebringende år.

Der blev fejret nytår i weekenden i det kinesiske univers, der i dette tilfælde også omfatter Vietnam og andre asiatiske lande med rod i de kinesiske traditioner. Det er årets største begivenhed. Mange steder er alt lukket ned hele ugen, men børser og markeder er dog kommet i gang igen ovenpå helligdagene i ugens begyndelse.

Vi er gået ind i Tigerens år. Og ikke nok med det. Det er Den Gyldne Tigers år. Gyldne farver forbindes med guld og rigdom. Tigeren med fremdrift og lykke. Tigeren er ligesom dragen et symbol på, at det materielt vil gå os godt. Bare vi selv gør en indsats – og har lidt held med på rejsen. I de gamle kinesiske myter var tigeren Jadekejserens tro væbner. Når der var alt for meget vrøvl med uhyrer og dæmoner i menneskets verden blev tigeren sendt af sted for at skabe ro og orden.

Den kinesiske kalender er bygget op over 12 dyretegn som det også kendes i Vesten. Men desuden er der indbygget fem elementer – træ, ild, jord, metal og vand – så en fuld cyklus bliver på 60 år. I år er det metal-tigerens år. Det er her guld, sølv og klingende mønt kommer ind i billedet.

Så vi rider ind i Den Gyldne Tigers år med høje forventninger, hvis ikke det lige var på grund af den historiske bagage, som absolut også må tages i betragtning. Tigeren kan være noget urolig anlagt, og tigerår har en tendens til at bringe større udefrakommende katastrofer ned over mennesket og dets børn. I 1998 blev Asien sendt i knæ af finanskrisen og i 1974 rasede oliekrisen. I 1962 var verden på randen en atomkring under missil-krisen mellem USA og Sovjetunionen, og Korea-krigen med et par millioner dødesofre brød ud i 1950. Længere tilbage var tigerårene 1938 og 1914 begyndelsen på de to verdenskrige med annekteringen af Østrig og mordet i Sarajevo.

Alt er med på vægtskålen, når der kigges fremad.

Mens stjerners stillinger, tegn, varsler og andre astrologiske principper mere er for sjov i Vesten, betyder de rent faktisk noget i det kinesiske univers. Troen på at alt hænger mere sammen end vi umiddelbart forstår – ikke mindst i forhold til de omliggende jordiske og universelle elementer – lever som en integereret del af en uhyre pragmatisk og snusfornuftig hverdag.

Fællesnævneren går ofte under betegnelsen feng shui. Det er en blanding af astrologi, geomantik og andre flere tusinde år gamle forskrifter baseret på fysiske relationer mellem himmel og jord. I den verden eksisterer der bl. a. en 10.000 års kalender. Ingen kinesisk entreprenør eller forretningsdrivende ved sine fulde fem kunne drømme om at pilotere en grund eller åbne en butik uden at have konsulteret de lokale feng shui eksperter. Det handler både om korrekt placering og om de rigtige datoer og tidspunkter.

Det kinesiske nytår har en helt anden dybde og betydning end det vestlige. Det er tiden til fornyelse. Til at trække streger i sandet. Ud forsvinder det gamle år med alle ulykker, sygdomme, fejltagelser og dårlige forretninger. Tavlen vaskes ren. Der bliver både bogstaveligt og mentalt gjort hovedrent. Alle starter på en frisk. Det er tid til at betale sin gæld, smide det gamle væk, bilægge stridigheder, genoptage brudte relationer, cementere nye venskaber og kigge fremad. Høj som lav, rig som fattig.

Alle har naturligvis brug for hjælp til at orientere sig i dette ukendte territorium, så alle medier, trykte som elektroniske og personlige, er fulde af råd og vejledning. Feng shui konsulenterne har rigtig travlt. Selv i seriøse aviser som The Business Times er de mange artikler om forventningerne til året afbalanceret mellem aktieanalytikere, investeringsrådgivere og geomantikere. Den enes vurdering tillægges lige så stor betydning som den andens.

I et år med Kina og Asien forspændt det globale opsving er spørgsmålet ikke, om vi tror på det eller ej.

Udfordringen er at 1,6 milliarder asiater tror på det – og handler derefter.

Article type: