18 Sep 2013

Thaksin og de røde mister momentum

Submitted by admin

Situationen i Thailand er volatil og kompleks.

Bangkoks gader er stadig præget af de mange tusinde demonstranter, der kom til byen i weekenden med det formål at tvinge regeringen til at gå af og udskrive nyvalg.

Det krav er ikke blevet opfyldt og som dagene går har bevægelsen mistet momentum, som det er sket så ofte før.

Det gør ikke nødvendigvis situationen mindre risikobetonet. Sidste år endte en tilsvarende demonstration med voldelige sammenstød mellem demonstranter og myndigheder i Bangkok, da demonstraterne lod frustrationerne få frit løb efter at deres protester var løbet ud i ingenting.

Rødskjorterne – i modsætning til regeringens støtter klædt i gult – udspringer af den politiske bevægelse der bakker op bag Thailands afsatte premierminister Thaksin Shinawatra. Gennem hele krisen har premier minister Abhisit Vejjajiva og regeringen set solid ud. Uden større retoriske krumspring har den opretholdt sin legimitivt. Bag sig har den tilsyneladende en loyal hær, der med 50.000 soldater i Bangkok har lagt en jernring om regeringsbygninger og partihovedkvarterer for at forsvare dem mod angreb.

Om den skrøbelig balance af ikke-vold kan holdes afhænger af rødskjorternes strategi. Militærets magtdemonstration efterlader ingen tvivl om at der vil blive sat hårdt mod hårdt, hvis det kommer til en voldelig konfrontation.

Når regering og militær ser ud til at have situationen under kontrol, skyldes det blandt andet, at demonstrationen slet ikke har fået omfang lederne havde håbet. 100.000 farvestrålende demonstranter fylder meget i gader og på TV. Men fra begyndelsen havde arrangørerne annonceret at en halv million ville strømme ind fra landdistrikterne som en større bondehær for at kræve regeringens afgang.
Regeringens strategi er at lade demonstranterne demonstrere – og lade forstå at går de over stregen bliver der slået igen.

Sideløbende foregår der et intenst politisk spil bag kulisserne med den styrtede premierminister Thaksin Shinawatra i centrum.

Inden weekenden blev hele Thaksins familie fløjet ud af Bangkok. Selv forlod han i al hast Dubai, hvor han har levet i en slags politisk asyl gennem flere år. Thailandske medier oplyser,
at Dubais regering efter pres fra Thailand har smidt ham ud af landet. Han var blevet en trussel for forholdet mellem Dubain og Thailand. Thaksin er nu dukket op i Montenegro. I sin mere end tre år lange rastløse flugt udenfor sit fædreland er det lykkedes Thaksin at købe sig til pas fra Nicaragua og Montenegro – det er dem han turnerer jorden rundt på.

Thalands regering har omgående indledt forhandlinger med Montenegro for at få ham udleveret eller som minimum få stækket hans politiske aktivitet. Thaksin er dømt to års fængsel for svindel. Han er efterlyst via interpol og Thailands regering forlanger ham arresteret hver gang han krydser en ny grænse.

Den nuværende skærpelse af situationen er udløst af forrige uges konfiskation af store dele af hans indefrosne formue. Dommen omkring konfiskationen var grundig, entydig og klar. Thaksin har misbrugt sin status som landets øverste chef til at manipulere med sine aktiver og lovgivningen. Højestret dømte ham for magtmisbrug og til at aflevere 46 milliarder Bath, cirka 7,6 milliarder kroner med dagens kurser. Det er overvejende penge som han fik gennem salget af medie og sattelit imperiet Shin Corp - den handling der direkte udløste militærkuppet mod ham i efteråret 2006. Men retten bestemte samtidig at 30 milliarder Bath – cirka 5 milliarder kroner – var anskaffet inden han samlede sin ”usædvanlig rigdom” og derfor ikke kunne konfiskeres.

Juridisk en slags remis – som ingen rigtigt har kunnet pille ved, selv om der stadig stilles spørgsmåltegn ved hvordan han har erhvervet de første 5 milliarder kroner.
I sin TV-transmitterede tale til demonstranterne i mandags bad Thaksin sine tilhængere om at have tålmodighed. Men timeglasset rinder ud. Hans formue formindskes, og end ikke hans tilhængere kan længere betegnes som 100 pct. loyale. De ser stadig Thaksin som deres bedste middel men han er ikke længere målet i sig selv. Bevægelsen har udviklet sig fra en ren Thaksin støtte gruppe til et socialistisk inspireret oprør i landområderne mod eliten i Bangkok.

Hovedkravene er at eliten giver magten til folket – i første omgang ved at udskrive valg i utide.

Thaksin har hidtil kunnet ride denne drage, men fra sin position i et fjernt lille europæsiek land med en svindende formue og et ændret politisk landskab er demonstrationerne hans sidste chance for et politisk come-back. Han har ingen støtte i de etablerede magtbastioner, Kongen, militæret, den økonomiske elite eller det politiske establishment. Den folkelige led også et
alvorligt knæk i sidste måned, da Thaksin lod sig hyre som rådgiver for styret i Cambodia – Thailands arvefjender.

Thailand holder stadig vejret. Men Thaksins magi er brudt og med ham vil også de røde hær af demonsytranter have mistet deres mulighed for at nå deres mål. Abhisit skal udskrive valg senest i slutningen af næste år. Som situationen har udviklet kan han gøre det præcis på det tidspunkt da situationen er mest gunstig for ham. Alle kortene er ved at blive spillet over i regeringens hænder. Selv ballade i Bangkoks gader kan være en god anledning til et lynvalg og under alle omstændigheder står militæret bag den nuværende magtstruktur.

Article type: