18 Sep 2013

Verdens næstebedste forbrugere

Submitted by admin

”Follow the money” har altid været en god opskrift, hvis man skulle finde ud af, hvordan tingene egentlig hænger sammen.

Det giver rigtig god mening, når man ser på de globale økonomiske strukturer og kan konstatere, at det opblomstrende Kina sidder på pengene. Kina har lige så mange penge i valutakassen som de fem nærmeste rivaler (Japan, Rusland, Taiwan, Indien og Sydkorea).

Rigdommen afspejles nu også i det globale marked for luksusprodukter. En ny rapport fra konsulentfirmaet Hurun Report fastslår, at 825.000 af Maos børn og børnbørn tilhører kategorien ”superrige”. De har aktiver for minimum 7 millioner kroner (10 millioner yuan). Mere end 170.000 af dem råder over mellem 35 og 70 millioner kr. og 51.000 har en formue på over 70 millioner kr.

Procentuelt er det en dråbe i have. Med en befolkning på 1,4 milliarder svarer 825.000 kun til cirka 0,06 pct. af alle fatslandskinesere. Men i hoveder er det rigtig mange, som har til mere end dagen og vejen – og som også er parat til at omsætte deres nyerhvervede rigdom i forbrug.

Det gælder for eksempel også de mere end 100 kinesiske dollar milliardærer, som er mere interesseret i private jets end prisen på første klasses fly billetter. China Daily beretter, at alene et enkelt firma med speciale i at servicere denne forbrugs-kategori solgte 15 private jets i 2009 mod 8 i 2008 – og forventer at sælge 20 her i 2010.

Det er selvfølgelig ikke dem der definerer markedet. Men de tegner meget tydeligt billedet af et boomende marked for luksusvarer. Kun 30 år efter at den kommunistiske planøkonomi blev lagt i graven til fordel for markedsøkonomien har Kina netop overhalet USA som verdens næststørste marked for luksusvarer. The World Luxury Association (ja – der findes faktisk sådan en) vurderer, at det kinesiske marked for luksus produkter er på
omkring 50 milliarder kr. eller omkring en fjerdedel af verdensmarkedet.

Og nummer 1? Trods megen jammer og hændervriden omkring landets økonomiske situation er japanerne stadig verdens bedste forbrugere. Det bliver de ved med at være et stykke tid endnu. De har trods alt et vist forspring. Men det er kun et spørgsmål om tid. Nogle eksperter siger 5-7 år. Går det som hidtil med Kinas lyntempo sker også dette skifte hurtigere end eksperterne regner med.

Det skyldes en anden og måske endnu mere afgørende tendens: Det rige bruger størstedelen af deres overskydende penge på luksus. Men det gør de unge, de smukke og de smarte også. China Daily konkluderer, at hovedparten af luksusforbruget bæres af unge mellem 20 og 40 år med månedlige indtægter på mellem 4.000 og 40.000 kr.

Den kategori bruger størstedelen af deres indtægter til luksusvarer fra smarte biler og sejlbåde til designertasker, mærkevaretøj, juveler, kunst, high-end elektronik og hvad der ellers giver status indenfor segmentet af livsstilprodukter fra fransk champagne til krydstogter i Caraibien.

Hurus Report med ekspertise på dette felt konstaterer at halvdelen af alle de rige kinesere lever i Beijing, Gungdong eller Shanghai. Beijing topper listen, men det vil overraske mange, at et i Vesten relativt lavprofileret område som Guangdong er nummer to med mere end 137.000 mennesker med en formue på over 10 millioner yuan (7 millioner kr.).

Men Guangdong Provinsen er i dag Kinas rigeste provins, fire gange så stort som Danmark med omkring 100 millioner indbyggere og en økonomi på størrelse med Tyrkiets. Med dynamiske storbyer som Shenzhen og Gungzhou (Canton) er det ikke kun her fabrikkerne fremstiller billige kinesiske eksport-produkter. Det er også her fabrikanterne bliver et af fremtidens store mål for Vestens eksport af lukssusvarer og prestige produkter. Strømmen er allerede begyndt at vende. I de kommende år bliver den kun stærkere og stærkere.

Article type: